Fundació Sociosanitària de Manresa
 
 
Passeig Pere III, 27, baixos
08241 MANRESA
T 93 872 01 71
centrecultural@ajmanresa.cat
Veure situació
Tríptic de l’exposició

Amb motiu del 750è aniversari del 27 de gener al 27 de març de 2011 es va fer una exposició al Centre Cultural el Casino de Manresa.

Al vestíbul de l'exposició també s'hi va poder veure l'espai "ACTIVA'T", així com un documental sobre la memòria oral de l'Hospital de Sant Andreu.


LES PRIMERES NOTÍCIES

Les primeres referències escrites de l'Hospital de Sant Andreu, de l'any 1260, el situen com un dels primers hospitals de Catalunya.


L'HOSPITAL MEDIEVAL

Els hospitals medievals eren centres d'acolliment per a persones sense recursos. Només en casos de necessitat -com epidèmies, pestes o guerres- es tenia cura dels malalts des d'un punt de vista mèdic.


ÈPOCA MODERNA I CONTEMPORÀNIA

En 750 anys d'història, l'Hospital de Sant Andreu ha passat de ser un centre d'acolliment a un hospital sociosanitari de primer ordre.

 
L'ECONOMIA DE L'HOSPITAL

L'Hospital se les va enginyar durant segles per augmentar els seus ingressos. En són exemples el joc de la pilota, la rifa de porcs, les representacions teatrals o la Galeria de Benefactors. Actualment forma part de la xarxa sanitària pública catalana, que depèn de la Generalitat.


EL PAPER DE LES RELIGIOSES A SANT ANDREU

Des del 17 de febrer de 1844, les germanes Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül són a l'Hospital de Sant Andreu, tenint cura dels ingressats. Actualment, hi fan diverses tasques de voluntariat i s'encarreguen del servei religiós i espiritual.

 
LA GALERIA DE BENEFACTORS

La Galeria de Benefactors recull els retrats dels ciutadans que es van distingir per la seva generositat i les seves donacions a l'Hospital de Sant Andreu.


EL PERSONAL

Inicialment, l’Hospital anava a càrrec dels hospitalers. Amb el pas dels segles van anar canviant les funcions de l’Hospital i s’hi va incorporar personal mèdic, ajudat primer per criats i criades i, després, per les monges paüles. Actualment, l’equip humà està format per professionals especialitzats.

 
L'ASSISTÈNCIA A INTERNS I MALALTS

Gent pobra, nens orfes, soldats ferits, presos, persones malaltes… L'Hospital de Sant Andreu ha dedicat els seus 750 anys d'història al servei la cura de diferents col·lectius.


L'ESGLÉSIA DE SANT ANDREU

L'església de Sant Andreu, que dóna nom a l'Hospital, és fruit de diverses ampliacions i remodelacions d'una petita capella medieval. L'edifici actual és obert al culte i acull una missa diària.

 
L'EDIFICI DE L'HOSPITAL

L'edifici de l'Hospital ha estat objecte de diverses ampliacions però no ha canviat mai d'ubicació. Tot i que inicialment quedava fora les muralles de la ciutat, actualment està integrat al nucli antic de Manresa.


LA FARMÀCIA

A l'exposició també hi podreu veure una reproducció de la farmàcia de l'Hospital, amb pots originals del segle XVIII. En aquests pots es guardaven les herbes, llavors i substàncies que els farmacèutics utilitzaven per preparar remeis i medicines.

 
L'HOSPITAL ACTUAL

L'Hospital de Sant Andreu és un centre sociosanitari propietat de la Fundació Sociosanitària de Manresa. Té 190 llits, 58 places d'atenció diürna i totes les línies assistencials de l'àmbit sociosanitari. Forma part de la xarxa sociosanitària d'utilització pública de Catalunya i la seva activitat està concertada amb el Servei Català de la Salut.


LA FUNDACIÓ SOCIOSANITÀRIA DE MANRESA

La FSSM és una fundació assistencial, fundada a Manresa l'any 1988, que es dedica exclusivament a la gestió d'equipaments i serveis per a persones amb dependència i/o malaltia crònica. Disposa d'una xarxa assistencial formada per l'Hospital de Sant Andreu, quatre residències de gent gra, el Servei d'Ajuda Domiciliària de Manresa i el Centre de Dia de Manresa.

   
 
 

Hospital Sant AndreuResidència Sant AndreuResidència CatalunyaCentre de dia de ManresaResidència Sant SadurníResidència de St. Vicenç de Castellet

Informació 93 874 33 12© 2012 Fundació Sociosanitària de Manresa. Tots els drets reservats.Avís legal